Celiaka - vážne ochorenie, ktorá sa vyznačuje neschopnosťou črevných stien spracovať lepok (glutén) v potravinách. Lepok sa nachádza v prevažnej väčšine obilovín, používaných v jedlách. Človek, ktorého trápi celiaka musí prijímať len také potraviny, kde sa lepok nenachádza. Riešením je bezlepková diéta.
Potraviny
VHODNÉ potraviny u bezlepkovej diéty:
* mlieko
* tvrdý a domáci sýr, smotana
* mässo
* udenné mässo - šunka
* vnútornosti (pečeň, ľadviny, pľúca )
* vajcia
* ovocie
* zelenina
* ryža, kukurica, sója
* tuky
* cukor, med
* korenie, soľ, peper
* káva
* čaj
* kakao
NEVHODNÉ potraviny obsahujúce lepok:
* krupica, ječmenné krúpy, ovosné krúpy
* ječmeňová, ovosná, pšeničná, múka
* ďalšie výrobky obsahujú jačmeň, ovos, pšenica, žito.