Genetické faktory Približne 25 – 35% celkovej hmotnosti človeka predstavuje tukové tkanivo, ktoré je dedične podmienené. Viacero genetických ochorení je spojených s obezitou.
Príjem potravy Prílišná konzumácia kalorických potravín, ktoré sú plné živočíšnych tukov a jednoduchých cukrov. Príčiny zvýšenej konzumácie môžu byť rôzne, okrem pocitu hladu nás môžu nútiť jesť aj podnety z okolia, ako stres, psychické problémy, ale aj večerné TV reklamy.
Výdaj energie Náš organizmus využíva tuky ako zdroj energie. Ak ich prijmeme nadbytok a náš energetický výdaj je malý, začnú sa tuky ukladať v tkanivách.
S nadmernou telesnou hmotnosťou sú spojené závažné zdravotné riziká ako cukrovka, kardiovaskulárne a respiračné ochorenia, vysoký krvný tlak, ochorenia kĺbov a nádorové ochorenia. Ľudia s nadváhou zvyknú mať nielen zdravotné problémy, ale aj sociálne a psychické. Vyskytujú sa u nich depresie a zakomplexovanosť, často majú zníženú sebadôveru a problémy pri uplatnení sa v zamestnaní.
Medzi základné spôsoby zvrátenia vyvíjajúcej sa alebo už vzniknutej nadváhy patrí:
- Zmena psychického postoja k vlastnému telu Pacienti s nadváhou si musia uvedomiť, že sú chorý. Najčastejším dôvodom, prečo pacienti nevedia schudnúť, je odmietavý postoj k vlastnému ochoreniu – obezite.
- Primeraná fyzická aktivita K výhodám telesného pohybu patrí: zvýšené „spaľovanie“ tukov a teda vyrovnávanie kalorickej rovnováhy medzi príjmom a výdajom; pri pohybe dochádza k strate tukového tkaniva, pričom sa formuje a vytvára svalové tkanivo; dochádza k objektívnemu zrýchleniu metabolizmu ...
- Zmeny v spôsobe stravovania Pri zmene spôsobu stravovania treba dodržiavať tri pravidlá: jedzte menej tuku; znížte množstvo kalórií, ktoré denne konzumujete; jedzte tri nutričné jedlá denne + nízko kalorické desiaty s nízkym obsahom tuku. Vynechávanie jedla spomaľuje chudnutie.
- Diéty